Příspěvky z '2013' 'červen'

Mech na stromech

Dobrý den, již jedenkrát jsem se na Vás obracela s dotazem. Jellikož jsem naprosto zahradnický neználek a amatér, zkusím se Vás zeptat ještě na jeden problém, který na naší nové zahradě máme. Koupili jsme ji v naprosto zanedbaném stavu, kde na ni nebylo 10 let sáhnuto (ani šlápnuto). Stromy jsou celé porostlé mechem (a ne jen stromy, keře i trávník) a vůbec netuším jak se mechu zbavit. Prosím poraďte mi nějaký postřik, který by stromům pomohl a naopak neuškodil dravým roztočům. Stromy jsme v zimě prořezaly a ještě nějaký postřik by určitě pomohl. Předem mnohokrát děkuji za odpověď a radu.

Dobrý den,

pokud jde o zahradu porostlou mechem, tak vězte, že na tento úkaz se jezdí dívat turisté po celém světě včetně Afriky a lze je nalézt i v českých pralesích. 
V zahradě jsou mechy ale prvním ukazatelem, že není něco v pořádku. Mech na trávníku je důsledkem nedostatku vápníku a špatně provzdušněné půdy. K odstranění mechu použijeme železné hrábě nebo travní provzdušňovač (vertikutátor) a přihnojíme mletým vápencem nebo vápenným prachem. Mech je v trávníku celkem neškodný, ale jen do té doby než se začne rozrůstat a trávník se pomalu mění na mech. Nejčastějším důvodem je zadržovaná vlhkost a stín či příliš nízké pH půdy. Rovněž je třeba rozlišit, zda jde skutečně o dlouhý mech, nebo jen zelený lišejník. 

Z chemických přípravků, které nemohou kolidovat s biodiverzitu lze doporučit měďnaté přípravky. Koncentraci zvolte alespoň 5%. Nezasahujte postřikem listovou zeleň, která přezimuje (listy jahodníku, rhododendrony a pod.) Lépe je roztok namíchat do kýblu z umělé hmoty a menší štětkou kmínky natřít. (Pozor na oči.) Postřik jde i mimo kmínek a může zasáhnout i to co nemá. Pokud není pokrytí dřevního porostu 100% nemusí to být žádný problém. Jinak můžete mech mechanicky odstranit. Pokud se rozhodnete vysadit kolonie dravého roztoče, rozhodně nedoporučuji kmeny vápnit, což platí za osvědčenou metodu proti výskytu mechu na dřevinách(!) Doporučuje se vysokotlaký čistič (tzv. WAPka), která šetrně a de facto přírodně (pouze čistou vodou), účinně a mechanicky odstraní mech ze dřevin. Samozřejmě vyžaduje to aby struktura dřeva byla ještě konstantní, tedy nelze doporučit u starých a jinak napadených stromů. Mech tvořící se pod stromy lze odstranit prostřiháním stromů a tím zmenšením stínu. Mech se tvoří z důvodu velké povrchové vlhkosti, provádějte často špuntování - > do země se dělají díry asi 0,5 cm široké a 3 cm hluboké. Vlhkost se lépe odpařuje.

Odkazy na produkty: 

14 června, 2013

Do uzávěrky objednávek na bioagens do skleníků na 18. týden zbývá:
00
h
:
31
m
:
53
s

ZÁKAZNÍCI ZO SLOVENSKA