Příspěvky z '2016' 'únor'

Přípravky neregistrované v ČR

Dobrý den,
našla jsem na vašich stránkách výrobek Nemaslug od firmy NEMATODES. Stejná firma produkuje i výrobek VINE WEEVIL KILLER. Prosím vás, pokud s touto firmou spolupracujete,  bylo by možné ho (případně další výrobky této firmy) nějak přes vás objednat?
Děkuji a přeji pěkný den

Dobrý den,

Vámi poptávaný výrobek není v ČR schválen pro použití (Registr přípravků pro ochranu rostlin - prostřednictvím Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, spravuje Ministerstvo zemědělství ČR ). Proto tento přípravek není možné oficiálně v české distribuční síti zakoupit. 

Tedy pokud například při dovolené v Německu či Rakousku či jinde si tento přípravek zakoupíte v místní síti, vystavujete se postihu v případě, že tento přípravek použijete a Vy budete odhalena jako jeho aplikátor. Proto takové řešení rozhodně nelze doporučit.
26 února, 2016

Krtonožka na zahradě

Dobrý den, zjišťoval jsem od známých co se mi děje na trávníku a dle fotek každý tvrdí krtonožka, nemám to ověřené protože jsem ji ještě nechytil. Možná budete Vy vědět dle zaslaných obrázků. Lze proti ní nějak bojovat?
Děkuji za radu

Dobrý den,

podle zaslaných fotografií Vám potvrzujeme, že Váš pozemek společně s Vámi obývá krtonožka. 
Na menších plochách je možné likvidovat v červnu a červenci hnízda (poznají se podle nakypřené půdy a zničených rostlin nad hnízdem). Dospělce je možno chytat do připravených pastí. K tomu účelu se hodí hlubší hrnce, květináče, plechové konzervy aj., zapuštěné do půdy. Do nádob se dává trochu vody nebo kvasící tekutiny. Mezi nastražené nádoby se položí na záhony latě, které krtonožky nemohou přelézt. Ty usměrňují pohyb krtonožek po povrchu půdy. Krtonožky napadají do nádob.

Rovněž je možné kombinovat výše uvedenou metodu pastí s využitím moluskocidní granulové návnady proti plžům a slimákům FERRAMOL (viz Ferramol 1 kg), o Krtonožkách se v odborné literatuře píše, že mají obrovský apetit a proto pokud se na svém pozemku potýkáte i ze slimáky a plži, můžete využít granulovou návnadu i na Krtonožku.

A závěrem ještě jedna dobrá rada. Nejobávanějším přirozeným nepřítelem krtonožek je ježek. Pokud se na Vaší zahradě objeví, hýčkejte je a opečovávejte na vaší zahrádce. Vytvoříte ježkům podmínky pro život i přezimování, zde se budou radovat a množit a budou Vám s regulací Krtonožky vydatně pomáhat. 

AKTUALIZACE článku 2020: 
proti krtonožce lze použít prostředek na odpuzování krtonožky (viz Odpuzovač krtonožky obecné 1-2 kg)
10 února, 2016

Aplikace dravého roztoče Typhlodromus pyri

Dobrý den, nevím, zda neodpovídám pozdě, bohužel jsem našla zprávu až dnes. Na víkend se má výrazně oteplit a velkou část pátku vždy trávíme na cestách. Čekají nás srážky děšťové až sněhové. Jde o to, jestli výkyvy teplot až k 10°C vč. srážek nebudou škodit bezprostředně po aplikaci pásů na stromy. Uchovávání v lednici - nevím, o jak velký balíček se jedná. Děkuji

Dobrý den,
dnešní dávku balíku jsme již odeslali, vzhledem k tomu, že jsme nedostali potvrzení od Vás včas, tak Vaši zásilku jsme zatím pozdrželi. 
Výkyvy teplot nevadí, rozesílali jsme velkou dávku zásilek okolo 14. 1. a tito naši zákazníci již pásky aplikovali na stromy a rozhodně se nemusejí obávat, že krátkodobé a bezvýznamné oteplení něco pokazí. Kultura dravého roztoče byla hibernovaná podchlazením a k životu ji probudí až výrazné jarní oteplení (tzn. denní teploty přes den okolo 15 °C a které trvají více jak 1/3 dne). Proto abychom to nějak uzavřeli:

  • výkyvy teplot nevadí, půda a stromy jsou podchlazené a krátkodobé oteplení přes den nehraje roli, protože 15 °C v únoru není srovnatelné s 15 °C v dubnu. Nyní je vše v období vegetačního klidu a to je pro introdukci dravého roztoče rozhodující
  • pokud jde o velikost zásilky, tak prostředky biologické ochrany rostlin rozesíláme v normalizovaných krabičkách 165x115x70 a velikost vlastních pásků s roztočem, zabalených do PVC je o něco málo menší než krabička. Domníváme se, že s uskladněním v lednici snad nebude problém, ale samozřejmě pokud Vám uskladnění nevyhovuje.

  • zásilku Vám odešleme v úterý 9. 2. 2016 tak, abyste ji měli ve středu, nejpozději ve čtvrtek a mohli jste ji aplikovat
  • uskladnění v mrazáku není vhodné, k uskladnění stačí teplota okolo 5-7 °C 
03 února, 2016

Do uzávěrky objednávek na bioagens do skleníků na 18. týden zbývá:
00
h
:
31
m
:
53
s

ZÁKAZNÍCI ZO SLOVENSKA